Angst

Hvad er angst?

Op mod 400.000 danskere lider af angst, og angst vurderes at være den hyppigst forekommende psykiske lidelse i Danmark. Der findes forskellige former for angst, herunder: generaliseret angst (GAD), panikangst, social angst, dødsangst, sygdomsangst/helbredsangst, præstationsangst/eksamensangst og fobier. Fælles for dem alle er, at angsten ofte opleves som meget voldsom og ubehagelig, og for mange kommer angsten til at hæmme den daglige livsførelse og give nedsat livskvalitet.  

Hvad er angst

Symptomer på angst

Symptomerne på angst kan variere, alt efter hvilken type af angst du lider af. Mange oplever nogle af nedenstående symptomer: 

For mange fører symptomerne til bekymringstanker, såsom:Det trykker for mit bryst, måske er jeg ved at få et hjertestop”, ”Jeg mister kontrollen, hvis det her fortsætter”, ”Jeg bliver sindssyg, hvis ikke jeg får det her stoppet” eller ”Min krop tager skade af det her etc.  

Hvorfor får du angst?

Der er flere teorier om, hvorfor nogle udvikler angst og andre ikke gør. Tidligere troede man, at angsten udviklede sig på grund af ophobede traumer, dårlige oplevelser fra fx barndommen eller andre voldsomme hændelser, som aldrig var blevet bearbejdet.  

Forskningen i dag tyder på noget andet, nemlig at psyken heler sig selv, hvis bare den får lov. I løbet af livet vil alle mennesker opleve negative hændelser og/eller traumer, men ikke alle vil udvikle angst som følge heraf. Angst opstår af de bekymringer og den tankehåndtering vi foretager os. Det er således måden, hvorpå vi håndterer tanker, der har betydning for udviklingen af angst. Mennesker, der udvikler angst, har ubevidst tillært sig nogle strategier i deres håndtering af tanker, som er uhensigtsmæssige og medvirkende til at holde angsten ved lige.  

Behandling af angst

Metakognitiv terapi til behandling af angst

I metakognitiv terapi får du hjælp til at blive bevidst om din måde at håndtere dine tanker på. Du får en forståelse for hvad der giver dig angst og hvad der forhindrer dig i at slippe fri for angsten. Du får indsigt i de vaner og overbevisninger, der er med til at fastholde angsten – og vigtigst af alt så får du ny viden til, hvordan du kan forholde dig til dine tanker på en anden måde, så du slipper fri for angsten og får din livskvalitet tilbage.  

 Et metakognitivt forløb til behandling af angst vil typisk strække sig over 6-12 sessioner. 

 Er du interesseret i at høre mere om metakognitiv terapi og hvordan du kan slippe af med din angst, så er du velkommen til at kontakte mig